Jens Haugan sine norsksider for studentane ved Høgskolen i Hedmark

 

TILBAKE
TIL
OPPGÅVER

TILBAKE
TIL
NORSK
ÅRSSTUDIUM

TILBAKE
TIL
START

2NO34 - Norsk årsstudium

Språkleg modul B

Tidlegare eksamensoppgåver


2008 (våren)

Høgskolen i Hedmark
LUNA
2NO34 – Norsk årsstudium – Språkleg modul B – Våren 2008

Nynorsk

Eksamen (5 timar)

13. mai 2008, kl. 09.00-14.00 

Vel to av fire oppgåvedelar:

Oppgåvesettet består av fire delar (A, B, C, D), som dekkjer pensumet i Sosiolingvistikk og tospråklegheit (A), Norsk språkhistorie (B), Norsk målførekunnskap (C), og Tekst- og diskursanalyse (D) for Norsk årsstudium, slik det er spesifisert i studieplanen for denne studieeininga. Du skal velje to delar og skrive eitt av svara dine på bokmål og det andre svaret på nynorsk. Du kan sjølv bestemme kva svar som skal vere på bokmål eller nynorsk.

Vekting:

Dei to oppgåvedelane du har valt, tel likt i vurderinga og ved karaktersetjinga. Karaktersetjinga følgjer ECTS-skalaen og den norske kvalitative beskrivinga av bokstavkarakterane.

Hjelpemiddel:

Det er ikkje høve til å bruke hjelpemiddel (med mindre ein har fått dispensasjon for å bruke nynorsk ordliste/ordbok).


OPPGÅVEDEL A – Sosiolingvistikk og tospråklegheit

Svar på begge spørsmåla, a) og b):

a)   Sosiolingvistikken har blitt karakterisert som ”eit skjeringspunkt mellom lingvistikk og ulike samfunnsfag”. Forklar kva som kan liggje i denne karakteristikken, og gjer greie for grunntrekka i ei sosiolingvistisk undersøking.

b)      Kva er fleirspråklegheit? Drøft dette både på individ- og samfunnsnivå.

OPPGÅVEDEL B – Norsk språkhistorie

2008 er bl.a. eit jubileumsår for Henrik Wergeland (1808-1845). Ta utgangspunkt i Wergeland og trekk inn andre relevante personar på 1800-talet for å greie ut om bakgrunnen for språksituasjonen i Noreg.

OPPGÅVEDEL C – Norsk målførekunnskap

Peik på morfologiske og fonologiske trekk ved den vedlagde målføreprøva som gjer at vi kan ordne den inn under austnorske talemål.

Vedlagd tekst: Historisk målføreprøve frå Stange i Hedmark.

OPPGÅVEDEL D – Tekst- og diskursanalyse

Kva inneber det å ha språkleg og kommunikativ kompetanse, kva har kommunikasjon med samarbeid å gjere, og kva skil funksjonell språkanalyse frå formell språkanalyse (som fonologi, morfologi og syntaks)?


Bokmål

Eksamen (5 timer)

13. mai 2008, kl. 09.00-14.00

Velg to av fire oppgavedeler:

Oppgavesettet består av fire deler (A, B, C, D), som dekker pensumet i Sosiolingvistikk og tospråklighet (A), Norsk språkhistorie (B), Norsk målførekunnskap (C), og Tekst- og diskursanalyse (D) for Norsk årsstudium, slik det er spesifisert i studieplanen for denne studieenheten. Du skal velge to deler og skrive ett av svarene dine på bokmål og det andre svaret på nynorsk. Du kan selv bestemme hva svar som skal være på bokmål eller nynorsk.

Vekting:

De to oppgavedelene du har valgt, teller likt i vurderinga og ved karaktersettinga. Karaktersettinga følger ECTS-skalaen og den norske kvalitative beskrivinga av bokstavkarakterene.

Hjelpemiddel:

Det er ikke anledning til å bruke hjelpemidler (med mindre man har fått dispensasjon for å bruke nynorsk ordliste/ordbok).


OPPGÅVEDEL A – Sosiolingvistikk og tospråklighet

Svar på begge spørsmåla, a) og b):

a)   Sosiolingvistikken har blitt karakterisert som ”et skjæringspunkt mellom lingvistikk og ulike samfunnsfag”. Forklar hva som kan ligge i denne karakteristikken, og gjør rede for grunntrekkene i en sosiolingvistisk undersøkelse.

b)      Hva er flerspråklighet? Drøft dette både på individ- og samfunnsnivå.

OPPGÅVEDEL B – Norsk språkhistorie

2008 er bl.a. et jubileumsår for Henrik Wergeland (1808-1845). Ta utgangspunkt i Wergeland og trekk inn andre relevante personer på 1800-talet for å gjøre rede for bakgrunnen for språksituasjonen i Norge.

OPPGÅVEDEL C – Norsk målførekunnskap

Pek på morfologiske og fonologiske trekk ved den vedlagte målføreprøva som gjør at vi kan ordne den inn under østnorske talemål.

Vedlagt tekst: Historisk målføreprøve fra Stange i Hedmark.

OPPGÅVEDEL D – Tekst- og diskursanalyse

Hva innebærer det å ha språklig og kommunikativ kompetanse, hva har kommunikasjon med samarbeid å gjøre, og hva skiller funksjonell språkanalyse fra formell språkanalyse (som fonologi, morfologi og syntaks)?

 

 

- -

|| Eg tek sjølvsagt ikkje ansvar for innhaldet på andre sine nettsider som eg har lenka til. || Endra 13. mai 2008